Wist je dat jouw weerstand eigenlijk gewoon een functie is van jouw immuunsysteem?
Jouw immuunsysteem is een mechanisme dat constant in beweging is om jou zo goed mogelijk te laten functioneren. Zonder bijkomende kwaaltjes zoals bv. een verkoudheid, griep, keelpijn, droge of vaste hoest. Je kan je voorstellen dat jouw immuunsysteem het dus constant héél druk heeft.
Waarom is er zoveel aandacht voor de weerstand in de herfst en winter?
Vooral in de herfst- en wintermaanden wordt de nadruk gelegd op het feit dat je goed zorg moet dragen voor jouw weerstand. In de herfst en winter heb je namelijk meer kans om een virus, zoals een verkoudheid of griepje op te lopen.
Verschillende oorzaken liggen hier aan de bron:
- De kou: virussen overleven langer in de koude
- De combinatie van droge lucht en kou: deze combinatie kan een ongunstig effect hebben op het functioneren van het slijmvlies van de luchtwegen, waardoor bacteriën en virussen zich makkelijker in de luchtwegen kunnen nestelen
- Weinig afstand: tijdens de wintermaanden verblijven mensen meer binnen en dichter op elkaar, waardoor virussen en bacteriën sneller worden overgedragen
Wat voel je bij een lage weerstand?
Als je het gevoel hebt dat je jou de laatste tijd niet zo lekker in je vel voelt dan kunnen de volgende symptomen wijzen op een lage weerstand:
- Je bent vaker ziek of grieperig
- Je hebt vaker een loopneus
- Je bent langdurig vermoeid
- Je geneest trager van een ziekte, griep of infectie en het duurt vaak lang voordat je jou weer tiptop in orde voelt
Ik geef je graag enkele tips om jouw weerstand op een natuurlijke wijze te verhogen!
1. Eet gezond
Gezond eten doe je door gevarieerd en kleurrijk te gaan eten, kies voor minder vette soorten en zet vezelrijke varianten op jouw menu.
Als je gevarieerd eet krijgt je in principe alle benodigde vitaminen en mineralen binnen.
Lukt het soms niet om gezond te eten of heb je iets extra’s nodig, dan kan je eventueel nog supplementen bijnemen als aanvulling op je dagelijkse voeding. Bijvoorbeeld vitamine C, vitamine D, vitamine B12 (bij veganisten) en magnesium (= belangrijk!)
https://www.mmmmoovers.be/product/5857986/etixx-magnesium-100-bisglycinate-pro-line
2. Slaap voldoende
Door slaaptekort kan je jouw bioritme flink verstoren. Tijdens het slapen herstelt jouw lichaam, gaat de bloeddruk omlaag en vermindert het stresshormoon.
Ook hier kan magnesium helpen wanneer je moeilijker in slaap geraakt.
Overdag wordt je lichaam blootgesteld aan ongelooflijk veel dingen. Slaap is daarom cruciaal om alle cellen van en in jouw lichaam te herstellen van alles wat het de voorbije dag heeft doorstaan. Probeer zeker 8 uur slaap per nacht te hebben.
3. Beweeg!
Door te bewegen wordt je fitter, ontspan je meer en wordt jouw geest meer helder... Zo bouw je automatisch meer weerstand op. Bewegen kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door te sporten maar ook door te wandelen of te tuinieren kunt u de bewegingsnorm halen.
Of schrijf je in bij een leuke sportschool 😊 en ga samen met vrienden een leuke work-out doen.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat bewegen helpt om een betere weerstand op te bouwen. Van jumping fitness tot spinning, power, fatburner step, pop pilates, small group training en cardiotrainingen op toestellen. Het helpt je trouwens ook om van je afvalstoffen af te komen.
4. Zorg voor voldoende vitamine D
Dit kan door buiten te komen wanneer de zon uit zit, echter in de herfst en winter hebben we minder 'zon'-dagen.
In die periode kan je ervoor zorgen dat je de vitamine D verhoogt via een supplement, https://www.mmmmoovers.be/product/2930555/vitamine-d3-k2 .
Vitamine D is ook nodig om ervoor te zorgen dat calcium in het lichaam wordt opgenomen. Calcium zorgt op z’n beurt voor een gezonde werking van het zenuwstelsel, ondersteunt het energieniveau en zorgt dat je sterke botten en tanden behoudt.
5. Brrr, neem een koude douche
Stel, je komt uit je warme bed en je neemt je voor om een lekkere, warme douche te nemen. Dit klinkt verleidelijk niet... Stel dat je hetzelfde zou doen, maar je verandert de warme douche naar een koude douche. Klinkt misschien minder verleidelijk, maar de gezondheidsvoordelen komen in grote getalen je kant op. Een van de grootste voordelen is dat je meer ziekte-bestendig bent én dat je energieker aan jouw dag start.
Sowieso, het moet eens die eerste keer zijn. En nee, ook na die tweede, derde en tiende keer is het nog niet jouw favoriet. Maar het went, dus geef het misschien eens een kans. Als tip kan ik je meegeven dat je gerust warm mag starten, maar geleidelijk aan draai je de kraan naar koud. Probeer het volgens jouw tijdslimiet vol te houden, je zal merken dat het geleidelijk aan langer en langer zal worden. De aangename, warme tintelingen achteraf krijg je er gratis bij.
6. Omring jezelf met planten
Ja, ook dit draagt bij aan een betere gezondheid en kan helpen je weerstand te verhogen. Planten zorgen voor rust, minder stress, meer energie.
Het is aangetoond dat je een stuk minder vaak ziek wordt als de luchtvochtigheid in je huis op peil is. Planten zijn daarvoor een geweldig middel om je weerstand te verhogen op een natuurlijke manier.
7. Vermijd geraffineerde suikers
Als je veel geraffineerde, toegevoegde suikers eet is de kans groter dat je last krijgt van overgewicht. Overgewicht kan de werking van je immuunsysteem verminderen. Vetcellen maken namelijk stoffen aan die ontstekingen in het lichaam veroorzaken. Als je te zwaar bent kan dit leiden tot chronische ontstekingen. Je immuunsysteem is dan continu bezig om die ontstekingen te herstellen en zal minder goed reageren op ongewenste indringers. Zie het als een elastiek dat constant op spanning staat: het kan dan niet makkelijk nóg meer uitrekken als het nodig is. Het verminderen van je suikerinname maakt het makkelijker om een gezond gewicht te bereiken.
8. Gebruik in jouw gerechten de krachtpatsers van moeder natuur
We kunnen heel veel vanuit de natuur gebruiken om onze weerstand natuurlijk te verhogen, maak gerechtjes klaar met de volgende kruiden en zaken die moeder natuur ons geeft en bouw je weerstand zo op.
Basilicum, chilipeper, knoflook, broccoli, gember, koriander, kurkuma, mosterd, noten en zaden, peterselie, limoen, munt, peulvruchten, pompoen, pinda's, quinoa, rozemarijn, tijm, ui en sjalot, wortel, zoete aardappel zijn een aantal voorbeelden die je op weg kunnen helpen!
Wil je graag meer tips en een persoonlijke begeleiding, dan help ik je graag verder!
Neem gerust vrijblijvend contact met me op!
Liefs,
Daisy
Geef gerust je feedback omtrent mijn blogje met een aantal sterren of laat hieronder een leuke reactie achter😉.
Reactie plaatsen
Reacties